Petua Mengelakkan Daging Kambing Berbau Hamis.
Tentu ramai peminat-peminat daging kambing yang akan teruja bila dihidangkan dengan daging kambing samada bermasak atau di panggang.
Walaubagaimanapun, mereka akan berasa sedikit kecewa apabila daging kambing yang dihidangkan itu mempunyai bau hamis yang agak kuat. Biasanya bau kambing yang kuat ini datangnya dari kambing segar yang disembelih dan diproses disini. Daging kambing import biasanya tidak berbau.
Baiklah, disini saya kongsikan sedikit panduan bagaimana hendak mengelakkan dari bau hamis kambing itu kekal walaupun daging telah dibersihkan.
Berbagai-bagai petua kita dengar dari orang-orang lama kita terutama tukang sembelih bagaimana untuk mengelakkan daging kambing berbau hamis. Ada yang logik malahan tidak kurang pula petua-petua yang macam tidak masuk akal.
Sebagai penternak, penyembelih dan penyedia katering seperti saya, perkara pertama yang akan dipastikan apabila memenuhi permintaan pelanggan adalah kepuasan pelanggan itu sendiri.
Petua saya adalah mudah.
Sebelum memulakan proses penyembelihan, kambing hendaklah diasingkan kesatu bilik transit sebelum dihantar ke rumah sembelihan. Pengasingan ini mestilah sekurang-kurangnya 1 hari sebelum kambing ini disembelih.
Sebelum memulakan proses penyembelihan, kambing hendaklah diasingkan kesatu bilik transit sebelum dihantar ke rumah sembelihan. Pengasingan ini mestilah sekurang-kurangnya 1 hari sebelum kambing ini disembelih.
Tujuannya adalah bagi memberikan "tempoh bertenang" kepada kambing yang akan disembelih itu. Apabila Kambing yang hendak disembelih berasa tenang dan tidak stress, maka daging yang terhasil akan menjadi lebih lembut dan tidak berbau.
Di bilik transit ini juga, kambing perlu diasingkan mengikut jantina. Kambing yang bercampur antara jantan dan betina akan mengeluarkan satu bau hamis yang kuat sebagai "rangsangan mengawan kepada pasangannya". Ini perlu dielak.
Kambing juga perlu diberikan makanan terakhir yang lebih istimewa dari biasa, air minuman yang bersih dan dilayan dengan lemah lembut.
Kambing juga perlu diberikan makanan terakhir yang lebih istimewa dari biasa, air minuman yang bersih dan dilayan dengan lemah lembut.
Jangan sesekali memaksa atau melakukan kekasaran kepada ternakan yang akan disembelih. Ini adalah sebahagian dari adab yang dituntut dalam Islam. Apabila ternakan berasa stress atau dalam keadaan ketakutan, ternakan cenderung kepada "mengeraskan otot-ototnya" dan ini akan menghalang pengaliran darah keluar dari tubuh apabila disembelih. Darah yang banyak terperangkap ini akan menjadikan daging tidak tahan lama dan otot yang dikeraskan akan menjadikan daging keras dan liat.
Sembelihlah ditempat yang bersih, tenang dan sepatutnya dilakukan oleh mereka yang mempunyai asas agama yang kuat, tidak merokok, menutup aurat, mengucap dua kalimah syahadah sebelum menyembelih dan dilakukan dengan selembut yang mampu.
Akhirnya, daging yang dihasilkan akan menjadi lebih lembut, tidak berbau dan tahan lama.
Bagi menyerlahkan lagi rasa daging ini, sebelum memasak basuhlah daging-daging ini dengan perahan lemon atau limau kasturi, atau limau sunkist ( oren )
Moga bermanafaat.
Sekian.
Penulis merupakan Pengusaha Kambing Golek & Katering.
Untuk tempahan dan pertanyaan menngenai Pekej Kambing Golek ( aqeqah atau majlis biasa ) bolehlah menghubung beliau di talian :
012-7123 559 / 011-1767 5393
Untuk tempahan dan pertanyaan menngenai Pekej Kambing Golek ( aqeqah atau majlis biasa ) bolehlah menghubung beliau di talian :
012-7123 559 / 011-1767 5393
013-7601 687 / 011-1767 5394
#penggolekjalanan
#dengankambingakukembara
#kambinggolekbatupahat
No comments:
Post a Comment